IV-LAITTEISTON AIHEUTTAMA MELU

Melu voi rasittaa elimistöä psyykkisesti, sekä heikentää kuuloa. Melulle on annettu toimenpiderajat. Asumisterveydenasetuksen soveltamisohjeesta saadaan hyvin tietoa, kuinka melua täytyy mitata ja millaiset ovat raja-arvot haitalliselle melulle.

Teknisille laitteille on myös asetettu omat rajat, minkä mukaan nähdään, milloin esimerkiksi ilmanvaihtokone aiheuttaa liikaa melua niin, että se haittaa asukasta ja voi aiheuttaa seurauksia asukkaan terveydentilaan. Teknisten laitteiden melun tulee täyttää päivä- ja yöajan keskiäänitasot ja myös pienitaajuisen melun toimenpiderajat ja sen lisäksi teknisten laitteiden yöaikaisen melun enimmäistasojen LAF max klo 22–07 tulee olla alle 33 dB. Jos melutapahtumia on erityisen vähän, niiden kesto lyhyt ja tapahtumien väliin jää sellaista vähämeluista aikaa, jona melu ei vaikeuta nukahtamista tai uudelleen nukahtamista, voidaan hyväksyä tätä suurempia enimmäistason arvoja kuitenkin siten, että yli 45 dB tasoja ei esiinny lainkaan.

Ohessa esimerkki taulukosta, jossa on desibelirajoja keskiäänitasolle. Raja-arvoja ja taulukoita tulee osata soveltaa työelämässä, jotta saataisiin turvattua kaikille turvallinen elinympäristö melun osalta.


Mittauksissa käytetään standardien SFS-EN 60651, SFS-EN 60804 ja SFS-EN 61260 mukaisia tarkkuusääni tasomittareita. Mittaukset tehdään asianmukaisesti, kun asunto on kokonaan valmis. Mittausten aikana ilmanvaihtojärjestelmän pitää olla käynnissä sillä nopeudella, jolla saavutetaan suunnitelmien mukainen ilmanvaihto. Lisäksi taustamelun tulee olla noin 10 dB mitattavaa ääntä alhaisempi, jolloin sen vaikutus mittaustulokseen on käytännössä merkityksetön. Taustamelu täytyy ottaa huomioon laskuissa myös. Kun ympäristömelu ylittää valtioneuvoston päätöksessä 993/1992 ilmoitetut melutason ohjearvot, on vaipan ääneneristävyyteen kiinnitettävä huomiota.

Mittauksissa täytyy ottaa huomioon monia asioita, jotka vaivat vaikuttaa tulevaan meluun. On oltava tarkka mitkä standardit ja säädökset ohjaavat mitäkin mittausta. Mittaukset ovat tärkeitä juurikin siksi, ettei aiheudu terveyshaittaa ihmiselle. On otettava huomioon millaista materiaalia seinän pinnat ovat, sillä se vaikuttaa melun syntymiseen aina eritavalla. Kovissa seinissä melu pääsee kimpoilemaan ja näin ollen melua syntyy lisää. Mittaustuloksiin voi vaikuttaa taustamelu paljonkin. Päätelaite tulee sijoittaa oikeaan kohtaan, jotta melut saadaan pidettyä maltillisina.

Etätehtävä: 

Suoritetussa mittauksessa on mitattu oktaavikaistoja 8.0 Hz, 16 Hz, 31.5 Hz, 63 Hz, 125 Hz, 250 Hz, 500 Hz, 1.0 kHz, 2.0 kHz, 4.0 kHz, 8.0 kHz & 16.0 kHz. Mittaukset on suoritettu vaimentavien levyjen kanssa ja ilman niitä. Tehdyt mittaukset ovat kestäneet 30 sekuntia. Tehtävässä käytetyt/mitatut jälkikaiunta-ajat ovat 20 s & 30 s (jälkikaiunta-ajalla tarkoitetaan aikaa, jolloin äänenpainetaso alenee 60 dB).

Saaduista tuloksista voi huomata, että pinta absorboi enemmän ääntä, kun siihen on asennettu vaimentava levy. Jonka seurauksena jälkikaiunta-aika on huomattavasti lyhyempi kuin ilman levyä suoritetussa mittauksessa. Excel-taulukon mukaan mitattavassa tilassa on ollut mittaushetkellä muutakin ääntä, joka on vaikuttanut saatuihin mittaustuloksiin.
















Kommentit

  1. Tässä hyvää taustatietoa. Tutustukaa ja tehkää vielä etä-harkassa annettu tehtävänanto.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

PUHALLINTEKNISTEN OMINAISUUKSIEN TUTKIMINEN

KANAVAVARUSTEEN TUTKIMINEN

NESTEKIERTOINEN LÄMMÖN TALTEENOTTO