LTO RATKAISUT

Labrasta löytyy nestekiertoinen, pyörivä ja kuutio LTO ratkaisu.
Ilmastointikoneissa on erilaisia lämmöntalteenottoratkaisuja. Laitetyypit jaetaan neste- ja ilmakiertoisiin järjestelmiin lämpöä siirtävän aineen mukaan. Nestekiertoisissa järjestelmissä nesteenä toimii tyypillisesti vesi-glykoli-seos.

Levylämmönsiirrin on yksinkertaisin ja helpoin lämmön talteenotto. Yleensä käytössä on ristivirtalevylämmönsiirrin eli ns. kuutio-LTO, jossa tuloilma kuljetetaan kuution muotoisen levypakan läpi poistoilman kanssa ristikkäin. Poistoilma ja tuloilma ovat erillään toisistaan levyjen avulla, joiden läpi lämpö pääsee siirtymään. Kuutio-LTO on käytössä yleisimmin pienissä ilmanvaihtokoneissa, niiden kustannustehokkuutensa vuoksi. Yksinkertaisella kuutio-LTO ratkaisulla vuosihyötysuhde on noin 40-50%. Suurin ongelma kuutiossa on sen jäätyminen ja siitä seuraava lämmön talteenoton hyötysuhteen pieneneminen.




Jos ilmanvaihto on rakennettu siten, että tuloilma ja poistoilma eivät ole toisiaan lähellä tai ilmanlaadun varmistamiseksi tuloilma ja poistoilma eivät saa sekoittua, eivät edellä mainitut LTO ratkaisut ole mahdollisia. Lämpö otetaan talteen nestekiertoisella lämmönsiirtimellä, jossa nesteenä käytetään yleensä vesi-glykoliseosta. Neste kulkee lämmöntalteenottopatterien lamellien läpi samalla siirtäen lämpöä poistoilmasta tuloilmaan. Neste liikkuu pumpun avulla ja virtausta säädellään venttiilillä. Nestekiertoisen lämmöntalteenoton vuosihyötysuhde on noin 40%. Etuna on ilmavirtojen sekoittumattomuus sekä joustava ilmanvaihtokoneen tulo- ja poistopuolien sijoittelu.



Pyörivä lämmönsiirrin on nimensä mukaisesti pyörivä kennosto, joka on puoliksi tulo- ja puoliksi poistopuolelle. Se varaa lämpöä kennoston lävitse virtaavasta poistoilmasta ja vapauttaa sen tuloilman puolelle. Vuosihyötysuhteeltaan pyörivä lämmönsiirrin voi olla jopa yli 70% ja sen jäätymisriski on pieni. Lämmön lisäksi siirtimestä vapautuu hieman kosteutta ja epäpuhtauksia poistoilman puolelta tuloilman puolelle. Tätä voidaan ehkäistä puhtaaksipitosektorilla, jossa osa tuloilmasta kulkeutuu poistoilmaan ennen varsinaista lämmönsiirtoa tulopuolelle. Hankintana ja ylläpitona pyörivä LTO on kallein. Pyörivää lämmönsiirrintä suositellaan käytettäväksi kohteisiin, joihin se soveltuu sillä sen suuren massan ja pinta-alan ansiosta sen hyötysuhde on ylivoimainen muihin vaihtoehtoihin verrattuna.Pyörivää LTO ratkaisua käytetään asuin / toimistorakennuksissa, mutta myös liiketiloissa. Pyörivä LTO:ssa korkea vuosihyötysuhde sekä kosteuden palautus talvella kuivaan sisäilmaan.


Kommentit

  1. Hyvin olitte löytäneet erilaisia LTO ratkaisuja ja hyvin olette myös niistä blogiin kertoneet.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

PUHALLINTEKNISTEN OMINAISUUKSIEN TUTKIMINEN

KANAVAVARUSTEEN TUTKIMINEN

NESTEKIERTOINEN LÄMMÖN TALTEENOTTO